Djur för allergiker

Det finns många som inte tål hundar, katter och hästar men ändå älskar djur. Hur kan du som allergiker fortfarande få en mysigt husdjur?

Vattendjur

Det enklaste alternativet är att fokusera på vattenlevande djur, här finns ingen risk för allergiker. Köper du ett akvarium kan du fylla det med vackra växter och fiskar. När du köper tillbehör till en fisk eller två kommer du att märka hur billigt det kan vara. Foder är superbilligt jämfört med andra djurfoder och det krävs väldigt lite i form av veterinärvård och försäkringar. Det som kan vara dyrt med fiskar är uppstartskostnaden vad gäller akvarium, pumpar och filter.

Alternativt kan du köpa sköldpaddor eller vattenödlor. De kan du åtminstone plocka upp och få lite mer kontakt med. Oavsett vilka djur som man skaffar sig så får man räkna med en del jobb med dessa. Om du väljer ett akvarium så ska detta rengöras regelbundet och det kan även hända att dina fiskar eller ditt kräldjur blir sjuk. Då gäller det att få hjälp från veterinär.

Allergivänliga pälsdjur

En del raser sägs vara bättre för allergiker. Det finns ingen katt eller hund som är helt allergifri men några raser har visat sig passa bättre hos allergiker. Innan du går ut och köper en samojed borde du hund passa eller vara runt rasen mycket för att vara säker på att du som individ inte reagerar på rasen.

Förutom samojed räknas Fichon Frisé som är en liten hund med mycket glädje. Den rasen passar oerfarna hundägare väldigt bra. Vill du ha lite mer fart kan du testa en Greyhound. Söker du en ovanlig ras och har hunderfarenhet kan du leta efter en American indian dog, en trogen väl som kräver att du tar ledningen, annars gör hunden det.

I kattvärlden brukar man rekommendera sibiriska katter, de är stora och långhåriga med lugnt och charmigt temperament. De gillar att mysa och prata med sina ägare. En annan långhårig kattras som passar många allergiker är en Ragdoll, katten som blir som en trasdocka när du lyfter den.